Jaké jsou zdravotní benefity vápníku?

Jaké jsou zdravotní benefity vápníku?
Vápník patří mezi jednu z klíčových živin, kterou mnozí z nás v naší stravě přehlíží. Téměř každá buňka v těle používá vápník nějakým způsobem, včetně nervového systému, svalů a srdce. Vaše tělo používá vápník k vytváření zdravých kostí a zubů, k udržení jejich zdravé formě a snaží se zamezit nebo zmírnit jejich opotřebování, k odesílání zpráv přes nervovou soustavu, napomáhání krevní sraženině, stahování svalů a regulaci srdečního rytmu. Pokud ve vaší stravě nemáte dostatek vápníku, vaše tělo jej vezme z vašich kostí, aby si zajistilo normální funkci buněk, což může vést k oslabení kostí nebo osteoporóze.
mléčné výrobky
Nedostatek vápníku může přispět k problémům s náladou, jako je podrážděnost, úzkost, deprese a potíže se spánkem. Navzdory těmto životně důležitým funkcím je mnoho z nás zmateno vápníkem a tím, jak nejlépe chránit naše kosti a celkové zdraví. Kolik vápníku byste měli dostat? Kam byste ho měli dostat a jak? A co se týká vitamínu D, hořčíku a dalších živin, které pomáhají vápníku dělat svou práci? Toto zmatení znamená, že mnozí z nás nedostávají doporučené denní množství vápníku a přibližně jedna ze dvou žen (a asi jeden ze čtyř mužů) nad 50 let si zlomí kost v důsledku osteoporózy. Mít dostatek vápníku ve vaší stravě není jen důležité pro starší lidi. Je to také důležité pro děti, mládež a mladé dospělé, protože do naší poloviny 20. let stále stavíme kostní hmotu.
mléko - zdroj vápníku
Od té doby můžeme ztratit kostní hmotu bez dostatečného množství vápníku v naší stravě. Ať už je váš věk nebo pohlaví jakékoli, je nezbytné do vaší stravy zahrnout potraviny bohaté na vápník, omezit ty, které spotřebovávají vápník, a získat dostatek hořčíku a vitamínů D a K, které vápníku pomohou při jeho práci. Osteoporóza je „tiché“ onemocnění charakterizované ztrátou kostní hmoty. V důsledku oslabených kostí se zlomeniny stávají běžnou součástí, což vede k vážným zdravotním rizikům. Lidé s osteoporózou se po pádu často nezotavují a jedná se o druhou nejčastější příčinu smrti u lidí staršího věku.